Riba-roja aposta per potenciar la cultura culinària com a reclam turístic
La plaça central de Turisme Comunitat Valenciana en Fitur ha acollit hui la presentació del projecte GastroRiba, amb el qual Turisme Riba-roja pretén erigir-se com a referent de la cuina històrica i dels productes de proximitat.
Durant la presentació, l’alcalde de Riba-roja, Robert Raga, ha estat acompanyat per Herick Campos, director general de Turisme; la regidora de Patrimoni i Turisme, Esther Gómez i el cuiner Joan Clement.
La regidora ha posat l’accent en ‘l’obstinació per promocionar la gastronomia a través d’aquest pla com GastroRiba que recull tant la part promocional com divulgativa i formativa.
Robert Raga ha destacat “la importància de la planificació estratègica en l’àmbit turístic per a continuar avançant, així com la inversió de 2 milions d’euros dels fons Next Generation que possibilitaran la vertebració del nostre municipi”.
Ha tancat la presentació el director general de Turisme qui ha assenyalat, “el turisme és una eina de connexió territorial i Riba-roja ha sabut construir un relat de tota la seva oferta gastronòmica, cultural, museística i natural”.
GastroRiba és un projecte municipal que pretén posicionar a Riba-roja com a referent de la cuina històrica, els productes de proximitat i l’alimentació sostenible, buscant recuperar i divulgar la gastronomia del territori com a recurs turístic.
Les iniciatives que es duen a terme, en el marc d’aquest projecte, en el qual participen entitats publiques i privades del sector de la restauració, giren al voltant de l’estret vincle del municipi amb el seu passat i el seu patrimoni arqueològic: ibers, romans, visigots, musulmans i cristians, han deixat la seva petjada en la cuina tradicional de la localitat.
Les recerques que s’han dut a terme en els últims anys han donat com a resultat el Menú Visigot, que s’ofereix durant les visites guiades als jaciments i els restauradors durant les Jornades Gastronòmiques i la Festa del Dux, i el ‘Beso Visigodo’, un dolç de farina d’ametlla i mel i inspirat en una vella llegenda, es pot trobar en els forns tradicionals, a més de la publicació d’un receptari inspirat en aquesta època.
Des del segle XIV, sobreviu una de les receptes més emblemàtica de la zona: l’Arròs de les Riberes del Túria, en el qual la pell de taronja té protagonisme. El Concurs d’Arròs de les Riberes del Túria serà el pròxim 5 de febrer en la Plaça de l’Ajuntament amb degustacions i la participació de restaurants del municipi i voltants.
Un altre aspecte de GastroRiba és la formació. Des de l’Aula CDT, Espai d’Interpretació i Formació de Gastronomia Històrica, es realitzen presentacions, tallers i cursos, per a professionals del sector de la restauració i per a aficionats.
En el marc de FITUR, Turisme Riba-roja ha presentat altres projectes com “Riba-roja- Destinació Turística Intel·ligent”, amb el qual l’Ajuntament realitzarà el tractament de dades reals per a la presa de decisions a l’hora d’establir estratègies turístiques. Paral·lelament, es va realitzar un showcooking de l’Arròs de les Riberes del Túria i el ‘Beso Visigodo’ de la mà de Joan Clement i la responsable de cuina del Restaurant Muralleta, Lina Marcela García.
Riba-roja exposarà fins al pròxim 22 de gener en Ifema les diferents propostes turístiques que s’estan desenvolupant.