Riba-roja posa en valor al heroi i dux visigot Tebdemir

thebdenir ribarroja

El 24, 25 i 26 de març es representaran creacions artístiques entorn de la figura del segle VIII

‘Jo, Tebdemir, heroi i dux’ és el nou projecte cultural que l’Ajuntament de Riba-roja ha creat amb l’objectiu de posar en valor la figura d’aquest mític personatge històric que va poblar les terres de Camp de Túria en el segle VIII.

La Sala Alfons El Magnànim, la Benefiència ha acollit la presentació del projecte, que ha comptat amb la participació de prestigiosos professionals del món científic, literari, musical i artístic.

L’arqueòleg i professor del Institut Català d’ Arqueologia Clàssica, Josep María Macià inicià la intervenció esbossant unes premisses sobre la importància que el dux Tebdemir va tindre en el territori valencià. Macià, al costat de l’arqueòleg Albert Ribera comparteixen la idea del gran potencial arqueològic que té Riba-roja i que és fruit d’un projecte d’estudi i investigació ambiciós, “el territori de Riba-roja pot aspirar a ser l’epicentre de la cultura visigoda”, ha matisat.

El dux Tebdemir, que va ostentar un enorme poder en la vila palatina del Pla de Nadal, mereixia un reconeixement a través de tres creacions artístiques, que ens ajudaran a entendre millor la vida i la cultura de l’època visigoda.

‘Tebdemir, Dux i Rex’, és la creació literària de Ricardo J. Muntanyes que ha inspirat una història del visionari que va governar un regne cristià dins del califat de Damasc. L’escriptor es remunta en la seua història a l’any 733 i relata la història i aventures del Dux que va estendre la seua governança més enllà de la invasió àrab i que va construir a Riba-roja el palau del qual hui es conserva el jaciment del Pla de Nadal.

Montes ha reflectit en la seua novel·la al personatge ‘que va exercir les funcions de rei en els àmbits judicials, administratius, fiscals militars i d’ordre públic’ i ha assenyalat ‘he intentat contar la vida de Tebdemir a través d’una novel·la de ficció, d’una forma didàctica i entretinguda’

Sota la direcció artística dels coreògrafs i ballarins, Marta Fernández i José Huertas, representarà *ebdemir, l’última traïció visigoda’, el 25 de març a l’Auditori Municipal. Fernández ha ressenyat el paper de la dona com a clau en tot el procés creatiu de Tebdemir, ‘com a companyia resident estem orgullosos d’aquesta representació i és un vertader repte. Hem posat en valor que Riba-roja és dansa’.

El director i compositor José Rafael Pascual Vilaplana posa música a aquest personatge amb l’obra Dux Ripa Rubea, una peça que serà dirigida i interpretada per José Pascual Arnau Paredes que dirigirà a la Banda Simfònica Unió Musical de Riba-roja que posarà sobre les taules de l’Auditori a 86 músics el 26 de març.

L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga, ha qualificat la iniciativa com “un dels grans projectes culturals de la legislatura. Tebdemir va ser un personatge històric que marque els pilars de la història moderna del nostre territori, i sense el qual no podem entendre la confrontació entre el món visigot i l’islàmic”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà