BANNER LLIRIA

Riba-roja posa en marxa l’ús de drons per a previndre i combatre incendis

L’Ajuntament ha articulat una sèrie de mesures en coordinació amb Bombers

L’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha establit un pla d’acció per a previndre qualsevol incendi que puga produir durant els mesos estivals, especialment en les zones amb major massa forestal del municipi, com els paratges de la muntanya del Frare, la Cova del Colom, Els Rodanes i els barrancs de Porxinos, La Cabassa, Mandor, Moros , Monges, La Pedrera. 

Aquestes accions estan recollides en el Primer Pla Local contra Incendis Forestals, que va ser aprovat en Ple al gener de 2021, amb l’objectiu de protegir i preservar un total de 1.329 hectàrees de zona forestal i evitar també possibles focs en zones habitades del terme municipal.

En previsió al risc per les altes temperatures dels mesos de juliol i agost, el consistori ha establit una sèrie d’accions, en coordinació amb la Policia Local i Bombers de la Generalitat, a fi de minimitzar els riscos.

L’alcalde de Riba-roja i els regidors de Medi Ambient, José Luis Ramos i de Seguretat, Raquel Pamblanco han realitzat una visita tècnica de camp per a localitzar punts estratègics en camins rurals, on les autobombes puguen subministrara d’aigua i poder actuar amb rapidesa i eficàcia davant un incendi.

L’Ajuntament ja ha iniciat les accions previstes en el pla especial amb mesures que inclouen la neteja i desbrossament del Barranc de la Vallesa i l’accés al Pla de la Vallesa, els marges la senda fluvial del Parc Natural del Túria, la Chopera de Traver i l’esplanada del riu.

En els pròxims dies s’actuarà als voltants del CEIP Camp de Túria i Mes d’ Escote, així com en la zona d’interfície urbana-forestal de la Llobatera, al costat de El Polvorí.

Una altra de les accions previstes és l’ús de drons per a previndre i combatre els incendis. En el període del 15 juliol i el 15 de setembre es realitzaran 18 vols, que permetran detectar qualsevol anomalia, gràcies a les cambra tèrmiques amb les quals estan dotats aquests dispositius.

Riba-roig compte en el seu terme municipal amb zones residencials especialment vulnerables al foc, especialment per la seua proximitat al Parc Natural del Túria o als barrancs que vertebren el territori.

De fet, es recorden els antecedents d’incendis ocorreguts prop del nucli urbà de Riba-roja de Túria com els dels anys 1993, 1998, l’any 2000 i els anys 2006 i 2009. El més pròxim l’ocorregut el 23 de juny de 2022 al costat de la cuneta de la CV-370 i que va provocar el desallotjament de diversos habitatges de Masia de Traver.

Per a evitar que es produïsca qualsevol tràgic succés, a més de la neteja i desbrossament de les zones més agrestes, es realitzen regs preventius a través dels canons instal·lats en el marc del Projecte Guardian, en Masia de Traver i Els Pous. Aquests dispositius s’activen quan existeix un risc elevat, a fi de garantir el nivell d’humitat suficient, o en cas d’emergència si el foc fóra evident.

El Pla especial prestarà especial vigilància a les cremes agrícoles, les cremes de matoll o altres cremes de restes de poda o desbrossaments, que estan totalment prohibides durant els mesos d’estiu.

L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha destacat ‘vivim en un enclavament eminentment forestal, que juntament amb les temperatures extremes de la zona Mediterrània com a conseqüència del canvi climàtic, comporta un risc important, per això, és necessària la posada en marxa de mesures extraordinàries que juntament amb la conscienciació ciutadana juguen un paper clau en la prevenció dels incendis forestals’.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà