Riba-roja premia a les entitats que han destacat per les seues iniciatives mediambientals
El Castell de Riba-roja va acollir la V edició dels Premis Ecoriba, impulsat per l’Ajuntament de Riba-roja, que reconeixen anualment a entitats, col·lectius i particulars involucrats amb el respecte i la protecció del medi ambient.
Esta convocatòria premia les iniciatives mediambientals promogudes des de diversos sectors com són l’empresarial, a través de projectes relacionats amb l’economia circular; l’educatiu, mitjançant programes escolars o treballs que contribuïsquen a augmentar la conscienciació sobre el medi ambient i la regeneració del paisatge; l’urbà, a través de projectes de desenvolupament urbà dins del municipi que posen en valor el paisatge; el social, amb propostes amb una clara vocació de defensa o protecció del medi ambient i el de comunicació, mitjançant el reconeixement de projectes en matèria de difusió mediambiental.
En la categoria d’Economia Circular, l’empresa guardonada va ser ITV IceMakers, per la seua contínua innovació en processos i productes. Amb este premi, l’Ajuntament de Riba-roja de Túria reconeix a aquelles empreses que han implantat accions significatives en l’àmbit de l’economia circular tant en eficiència energètica com en reducció, reutilització i reciclatge de residus o bé reducció d’emissions de CO2.
El premi EcoRiba Paisatge va recaure enguany en el Club Izard ‘Neteja el teu entorn’, entitat que col·labora periòdicament en la preservació de l’entorn natural de Riba-roja, amb campanyes de neteja i conscienciació ciutadana.
En l’àmbit educatiu, els centres premiats van ser l’IES El Quint amb el seu projecte ‘Agroecològic’ i el col·legi Cervantes amb la iniciativa ‘Projecte plantar llavors i més’.
Un altre dels guardons, ‘EcoRiba Difusió’ va ser per a Javier Peña, un dels majors ‘influencers’ ambientals del món, que ha adquirit una gran popularitat amb els vídeos publicats en la seua plataforma ‘Hope. En pie por el Planeta’.
El reconeixement honorífic va ser per a l’Associació de Familiars i Persones amb Malaltia Mental, AFEMPES, que realitzen una labor social i mediombiental encomiable al Parc Natural del Túria, amb la col·laboració de la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria.
L’alcalde Robert Raga va felicitar públicament els premiats i va animar a les entitats i col·lectius a ser ‘activistes’ en la preservació, protecció i cura del medi ambient. Raga va incidir en la importància de ‘posar el focus en tots aquells aspectes que promouen l’economia circular i s’alineen amb l’agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible’.
Els Premis EcoRiba s’emmarquen en les VI Jornades d’Economia Circular, que amb el lema ‘Energia verda, circularitat i ciutadania’, va comptar amb la participació de l’alcalde de Riba-roja, Robert Raga, el director general d’Energia i Mines, Manuel Argüelles, el president de l’Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris, Fernando Móner i la responsable de la línia de Sostenibilitat de l’Institut Tecnològic de l’Energia, ITE, Laura Martín.
La jornada celebrada el 30 de novembre va ser un fòrum d’anàlisi que va abordar la transició energètica i la necessitat d’evolucionar cap a una economia descarbonitzada i un model energètic sostenible, per a aconseguir aconseguir ser en 2050 un continent climàticament neutre.
La trobada va comptar amb la presència d’experts com Pablo Casañ, CEO de Flit2GO, que va presentar ‘El vehicle compartit per a millorar la mobilitat en entorns residencials i industrials’, Mar Porcar, tècnica d’Economia Circular d’AIMPLAS, amb la ponència ‘La circularitat en la indústria plàstica’ i Guillermo Sánchez, investigador del Centre de Tecnologia Nanofotònica de la Politècnica, que va oferir als assistents la xarrada ‘Lions2Life; una bateria amb garantia’.