Riba-roja celebra les seues I Jornades d’Educació Socioambiental

S’han donat a conéixer els projectes ambientals de tots els centres educatius

Amb motiu de la commemoració del Dia Mundial de l’Educació Ambiental el 26 de gener, l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha volgut visibilitzar a través de les “I Jornades d’Educació Socioambiental de Riba-roja” els projectes ambientals de tots els centres educatius vinculats al municipi.

Una intensa jornada as Castell de Riba-Roja que ha comptat en l’obertura institucional amb la intervenció de la regidora d’Educació, Eva Lara qui ha manifestat que l’objectiu principal d’estes Jornades consistix a crear una xarxa de col·laboració entre tots els centres educatius i entitats municipals i supramunicipals que compartixen el compromís de contribuir a la construcció d’un món millor. “Tot això a partir de la transferència de coneixements, experiències i estratègies per a fomentar la consciència ambiental i social entre les generacions futures i presents· – apuntava Lara.

En este bloc inicial, també ha intervingut la vicedegana de la Facultat de Magisteri -UV, Amparo Hurtado, qui ha explicat el projecte Paisol’hort, una proposta innovadora consolidada, que connecta el paisatge sonor i els horts educatius. Per la seua part el catedràtic emèrit de la Universitat de València, Xose Manuel Souto ha presentat “Nós propoms” el projecte internacional que busca la participació escolar en la gestió territorial mitjançant la construcció d’una ciutadania crítica. També el tècnic del Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana, Serafín Huertas ha mostrat el programa Educació Ambiental en Ruta (EAR), amb el qual s’alineen les activitats ambientals amb els ODS. El bloc ha conclòs amb la intervenció del coordinador d’EcoRiba, Antonio José Morales qui ha posat en èmfasi la importància de col·laborar amb les iniciatives socioambientals que sorgixen des de l’àmbit educatiu ja que aconseguixen generar una major vinculació emocional de l’alumnat amb l’entorn. “Tot això afavorix la participació escolar en les propostes ecodidàctiques incloses en la recuperació paisatgística del projecte Gènesi Túria i la memòria biocultural, amb el programa Aromes Itinerarium Salutis, mitjançant repoblacions, itineraris ambientals, i horts escolars entre altres accions.” Ha afegit Morales.

A continuació s’ha donat pas a les experiències educatives transformadores en l’àmbit de l’Educació Infantil i l’Educació Primària, on han intervingut l’Escola Infantil Riu Túria presentant el projecte “El nostre primer hort”, el CEIP Cervantes amb “Plantar llavors i més”, el CEIP Camp de Túria amb la seua iniciativa “Hort escolar i ODS”, CEIP Eres Altes explicant “Tertúlia científica ambiental i altres projectes transversals” i el CEIP Mas d’Escoto amb la seua iniciativa “Bon dia Túria”

En les jornades també s’han mostrat una sèrie de propostes realitzades en l’àmbit de l’Educació Secundària, l’Educació d’Adults i els Centres d’Educació de Diversitat Funcional. L’Escola d’Adults, EPA ha explicat el seu programa “Sabers etnobotànics del Túria”, l’IES Quint. “Agroecològic” i “Riu Túria, aula integral”, l’IES Pla de Nadal. “17 Objectius per a transformar el nostre món des de l’IES Pla de Nadal”, Asunción de Nostra Senyora. “Sembrant actituds al Parc Natural del *Túria”, el Col·legi Entrenaranjos Internacional School “Exposició ART4FOREST amb visió de dona”, el Taller Ocupacional Camp de Túria “EcoRiba Integra” i finalment Afempes amb “Apadrinament de les riberes de Túria”

Les jornades han sigut clausurades pel regidor de Transició Ecològica i Agenda 2030, Jose Luís Ramos qui ha valorat de manera molt positiva tots els projectes presentats. “Tots ells contribuïxen a la formació socioambiental de les persones i a la millora de l’entorn des de l’Aprenentatge Servici, i poden ser molt útils com a referència per al futur Centre d’Educació Ambiental previst per a Riba-roja de Túria.” Ha conclòs l’edil.​

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà