La proposta del govern del PSPV obté el suport de Compromís i EU-Podem i el vot en contra de PP i Vox
El ple de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat una proposta de l’equip de govern del PSPV en el qual manifesta el seu suport a la declaració de reconeixement de Palestina acordada pel Consell de Ministres d’Espanya realitzada el passat 28 de maig.
L’acord ha comptat amb el suport, a més, de Compromís, Esquerra Unida-Podem mentres que el Partit Popular i Vox han votat en contra.
La sessió plenària ha exigit, també, a l’Estat d’Israel un alto-el-foc “immediat” en tota la franja de Gaza afectada pel conflicte, a més de l’obertura d’un corredor humanitari que permeta l’accés de les organitzacions internacionals i no governamentals a l’efecte de prestar l’assistència sanitària i la resta de les necessitats bàsiques, higièniques, de proveïments d’aigua i de productes bàsics i de primera necessitat.
L’acord de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria reclama l’alliberament immediat de tots els ostatges israelians que es troben, actualment, segrestats per Hamàs i condemnar, al seu torn, qualsevol atac o acte terrorista realitzat en territori o contra ciutadans d’Israel. Al mateix temps, la sessió plenària advertix de la greu catàstrofe humanitària ocasionada pels actes de guerra promoguts per l’Estat d’Israel contra la població de la franja de Gaza.
El text subratlla la importància de la declaració del reconeixement de l’Estat de Palestina “en defensa de la justícia universal i del dret internacional, d’una banda, i, per una altra, en suport de l’al·ludida decisió presa pel Govern espanyol”. La proposta reconeix, també, que la declaració de l’Estat de Palestina té una gran rellevància simbòlica, però, a més, suposa “conseqüències jurídiques per l’establiment de relacions diplomàtiques amb un nou estat al qual es reconeix plenament”.
La moció recorda alguns fets històrics desenvolupats referent a Palestina, com el reconeixement de l’Organització per a l’Alliberament de Palestina per part de l’ONU l’any 1974, l’estatus de “no-estat observador” que li permetia participar en l’assemblea general, o la resolució del 22 de novembre de 1974 de l’ONU de reconéixer el dret del poble palestí a l’autodeterminació, independència i la sobirania en la terra de Palestina i el seu nou estatus en este organisme.
La declaració d’independència de Palestina i la proclamació de l’establiment de l’Estat de Palestina en 1988 i la resolució de l’ONU de reconéixer esta declaració són alguns dels esdeveniments importants aprovats. Els acords d’Oslo establixen a l’Autoritat Nacional Palestina com a administració interina d’autogovern en els territoris palestins són uns altres dels esdeveniments referendats.
Actualment, 147 dels 193 estats membres de ple dret de les Nacions Unides han reconegut a Palestina en considerar que es tracta d’un acte que constata l’existència d’un nou Estat, subjecte al dret internacional capacitat per a mantindre relacions amb altres territoris ja que reunia les quatre condicions mínimes d’un nou Estat: població permanent, territori determinat, un Govern i una capacitat d’assabentar en relacions amb els altres territoris.
Entre els acords adoptats pel ple destaquen l’obertura d’una línia pressupostària amb destinació a la concessió d’ajudes a refugiats palestins o organitzacions no governamentals que desenvolupen accions humanitàries a Gaza i es posa a la disposició de la representació diplomàtica o consular designada per l’Estat de Palestina com a interlocutor per a dur a terme accions de cooperació conjunta adequades dins de l’àmbit territorial i competència del municipi. Els acords s’han traslladat, a més, a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.
L’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha destacat la iniciativa “inèdita” de l’acord adoptat pel ple municipal en la Comunitat Valenciana “com a reconeixement del poble de Palestina a desenvolupar-se com a Estat dins de totes les competències requerides a este efecte que han de ser el punt d’inflexió per al cessament del conflicte en la zona de Gaza que ja porta massa anys enquistats sense solució”.
L’alcalde de Riba-roja de Túria ha animat a la resta dels municipis valencians a donar suport al reconeixement “de l’Estat de Palestina i, a més, és necessària la col·laboració en l’ajuda humanitària”.
Finalment, cal destacar que els regidors del grup socialista de Riba-roja de Túria que no disposen de dedicació exclusiva donaran les dietes per la seua assistència al ple extraordinari de hui divendres a Amnistia Internacional.