Curs d’Arqueologia Cristiana i Visigoda en el jaciment de València la Vella

valencia la vella

De l’1 i 19 de juliol a Riba-roja de Túria

El jaciment arqueològic de València la Vella a Riba-roja acollirà entre els pròxims dies 1 i 19 de juliol el VII Curs d’Arqueologia Cristiana i Visigoda, organitzat per l’Ajuntament de Riba-roja de Túria i el Institut Català d’Arqueologia Clàssica i el suport de la *Diputació de València. En total, participaran 12 estudiants d’arqueologia en grau i post grau i tres places reservades a alumnes de la Universitat de València.

El curs té com a objectiu principal acostar als participants a la metodologia bàsica d’excavació i anàlisi arqueològica a través d’un programa que, dia a dia, combinarà el treball de camp en el jaciment amb el tractament dels resultats obtinguts. Les classes teòriques durant el curs es completaran amb la visita dels estudiants a altres jaciments arqueològics valencians.

El curs estarà dirigit pels arqueòlegs Josep Maria Macias i Óscar Caldés, la coordinació d’Albert Ribera i l’equip tècnic Francesc Rodríguez, Itziar Gutiérrez i Belisa Tarín. Als matins, de 7 a 13 hores es desenvoluparan els treballs d’excavació arqueològica en el jaciment de València la Vella mentre que, a les vesprades, de 16.30 a 20 hores, tindran lloc els treballs de gabinet i activitats formatives.

L’organització es farà càrrec de l’allotjament dels alumnes entre els dies 30 de juny i 19 de juliol, amb la manutenció íntegra dels participants, excepte els períodes de lliure disposició. A més, l’organitzarà assumirà les despeses derivades de la pòlissa asseguradora de cadascun dels estudiants participants, els qui hauran d’aportar el calçat de seguretat, els guants i el capell.

El jaciment de València la Vella afona les seues arrels en l’època visigoda, situat a 16 quilòmetres de la ciutat de València, en un enclavament emmurallat, fortificat per diverses hectàrees d’extensió, paradigma del creixement i desenvolupament del territori de Valentia entre els períodes històrics visigot i musulmà, i amb unes notables característiques pròpies de la situació defensiva de l’època, enclavat en el Parc Natural del riu Túria.


Les actuacions dutes a terme durant els últims anys en la zona han permés extraure algunes conclusions sobre les funcions i l’origen primigeni del jaciment arqueològic, fundat, possiblement, amb la categoria de ciutat, en un estat potent datat entre els anys 560 i 580 després de Crist.

Els sondejos desenvolupats denoten, també, l’existència d’una trama urbana densa i organitzada en les diverses plataformes, amb un sector privilegiat en la part alta i una àrea baixa dedicada a la producció artesanal, metal·lúrgica i altra com a camp de sitges.

En els treballs del passat any 2023 realitzats pels participants i els arqueòlegs es va continuar estudiant les noves troballes i el material existent en la zona fins al punt de poder deduir-se la possibilitat d’un taller propi de fabricació de monedes a València la Vella si es confirmen els estudis i les anàlisis dutes a terme en aquesta zona. A més, s’han recuperat una gran varietat de restes i materials de l’època.

L’any passat es van localitzar més de 50 monedes d’ús legal en l’època visigoda del jaciment de València la *Vella a Riba-roja de Túria, algunes d’elles encunyades a la Itàlia del regne Ostrogot, a més d’altres procedents de l’actual zona de Tunísia, i dels períodes d’ocupació vàndala i bizantí i d’altres zones de la península ibèrica. A més, s’ha trobat abundant ceràmica de l’època analitzada.

L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga, ha subratllat la importància de les diverses edicions dutes a terme a València la Vella “amb un excel·lent treball desenvolupat per un gran equip d’arqueòlegs i els alumnes que any rere any prenen part en aquest curs i que permet conéixer, a poc a poc, diversos aspectes de l’època visigoda, la seua cultura, la seua gent i els seus costums, un llegat que hem de descobrir i protegir”.









Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà