BANNER LLIRIA

Els veïns de Riba-roja reben xarrades davant el risc d’incendis

guardian Ribarroja

L’Ajuntament programa tres jornades dins del Pla Centinela

L’Ajuntament de Riba-roja de Túria i l’equip tècnic de Medi XXI GSA han iniciat una sèrie d’accions formatives dirigides a la ciutadania, a fi de reforçar la seguretat i l’autoprotecció davant el risc d’incendis forestals.

Es tracta de tres sessions teoricopràctiques, gratuïtes i obertes a tot el públic, que s’impartiran a les urbanitzacions de Masia de Traver, València la Vella i Els Pous, totes elles amb afectació al Parc Natural del Túria i a alguns dels barrancs que travessen el terme.

Esta és una de les accions arreplegades en el document tècnic del Pla Centinela, que inclou a més altres mesures com la implementació de tecnologia (drons, cambres tèrmiques i sistemes d’alerta visual i sonora), la millora d’infraestructures (hidrants i ampliació del sistema Guardian), la cooperació institucional (Punt de Vigilància Forestal) i la gestió forestal (eliminació de la canya invasora i col·locació de malla geotèxtil). Estes mesures van encaminades a incrementar la seguretat de la ciutadania i a reduir l’impacte del foc cap al medi ambient.

Dirigida per l’especialista tècnic forestal i CEO de Medi XXI, Ferran Dalmau les xarrades abordaran una visió actualitzada dels nous reptes que plantegen els incendis davant l’avanç del canvi climàtic i la problemàtica que suposen els incendis en la interfície urbà-forestal, per la proximitat a les vivendes. La formació repassarà les obligacions i requeriments legals i abordarà les mesures de prevenció, els protocols d’actuació en cas d’emergència i consells pràctics per a l’autoprotecció personal i de les vivendes en cas d’incendi.

Riba-roja ha patit en l’última dècada més de 60 incendis forestals, els dos últims es van registrar el 25 d’abril i el 4 de maig, este últim va obligar a decretar el nivell 1 del Pla Especial d’Incendis Forestals (PEIF). Al Parc Natural del Túria prolifera la canya invasora (Arundo donax) i la seua eliminació i posterior col·locació de malla geotèxtil és una prioritat per a evitar la ràpida propagació del foc en cas d’incendi. El consistori ha sol·licitat de manera permanent a les diferents administracions la seua intervenció en la zona i paral·lelament està treballant en el projecte Gènesi Túria, que pretén retornar el Túria al seu origen amb la plantació d’espècies autòctones i la creació d’un itinerari turístic-educatiu.

L’alcalde Robert Raga ha subratllat, “esta formació reforça el coneixement dels veïns i veïnes que viuen pròxims al Parc Natural amb bones pràctiques preventives i d’autoprotecció, per a afrontar amb seguretat una catàstrofe natural d’estes característiques”. Raga ha recordat, “som un dels municipis més proactius en matèria de defensa contra incendis del món, el Sistema Guardian ens ha situat al capdavant en tota Europa”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà