Riba-roja convocarà la comissió d’investigació del PAI de Porxinos

L’Ajuntament elevarà al ple les conclusions i demanarà responsabilitats

L’Ajuntament de Riba-roja convocarà en les pròximes setmanes la comissió d’investigació del “cas Porxinos” que va permetre un ‘pelotazo’ urbanístic de més de 130 milions d’euros a una empresa lligada al València CF. La convocatòria se centrarà en redactar les conclusions finals d’aquesta comissió d’investigació en la qual estan integrats els partits polítics.

La comissió d’investigació es tancarà amb l’absència de l’ex alcalde de Riba-roja, Francisco Tarazona; l’ex president del València CF, Bautista Soler; i, finalment, l’ex conseller de Territori Rafael Blasco, a pesar que van ser cridats a declarar en la citada comissió que es va crear l’any 2016 arran de les denúncies i demandes en un cas que es va començar a gestar en 2005 amb l’aprovació del PAI de *Porxinos.

Precisament, l’equip de govern del PSPV a l’Ajuntament de Riba-roja ha donat compte al ple municipal de l’última sentència del Tribunal Suprem que eximeix a les arques municipals del pagament de 25 milions d’euros a l’empresa del València CF Litoral de l’Est per l’anul·lació del programa d’actuació integrada (PAI) de Porxinos que preveia la construcció de 2.700 habitatges, finques de 6 altures i un camp de golf.

El govern local ha informat al màxim òrgan de presentació del municipi de l’acte judicial en el qual es ratifica una altra sentència del TSJ de la Comunitat Valenciana en el qual ja s’exonerava a l’Ajuntament de Riba-roja de Túria del pagament dels citats 25 milions d’euros per l’anul·lació de la citada actuació urbanística en la partida de *Porxinos.

L’acte de l’alt tribunal, que condemna al pagament de 2.000 euros a la part recurrent, no admet el recurs de Litoral de l’Est en incomplir les exigències contingudes en l’ordenament jurídic sobre aquest tema en considerar “falta de fonamentació suficient de la concurrència del supòsit contingut en l’article 88.3 a del LJCA” sense que s’haja justificat el pressupost perquè “aquesta sala haja de realitzar cap matisació, precisió o concreció”.

Cal recordar que la decisió del TSJ emés al setembre de 2023 eximia a l’Ajuntament del pagament dels citats 25 milions d’euros en concepte d’indemnització per l’anul·lació del PAI de Porxinos, una zona d’alt valor ecològic que es troba inclòs en el PORN del Túria. No obstant això, Litoral de l’Est va decidir recórrer la decisió davant el Suprem.

A més, Litoral de l’Est va presentar un escrit l’any 2014 en el qual renunciava “expressament” a sol·licitar de l’Ajuntament de Riba-roja, en via administrativa o judicial, la devolució de les quantitats com a indemnització per danys i perjudicis per un import de 5’4 milions d’euros, com per la part d’aportació voluntària per import d’altres 15’3 milions derivada de l’adjudicació a aquesta mercantil de la condició d’agent urbanitzador datat al juny de l’any 2005.

Els magistrats ponents del Suprem subratllen en la seua sentència “una manca d’interés cassacional objectiu en els termes en els quals ha sigut preparat el recurs, donat el marcat casuisme que presideix les qüestions suscitades, vinculades als aspectes circumstanciats del plet” i, per això, fixen les citades costes processals a la part recurrent en el procés judicial.

L’última sentència del Suprem s’afig a unes altres precedents l’origen dels quals es remunta a l’any 2013 quan el TSJ primer i el Suprem després declarava nuls els plans parcials i l’homologació del projecte urbanístic per absència de suficients recursos hídrics i per la falta de concurrència i publicitat en el tràmit després d’una denúncia presentada per la Plataforma Salvem Porxinos.

Les decisions judicials constaten repetidament una falta de respecte a les condicions que imposava la declaració d’impacte ambiental respecte del paratge confrontant de Les Rodanes i, al mateix temps, subratllen que l’adjudicació de la urbanització que es va tramitar en el seu moment es va dur a terme “a dit i sense l’oferta pública” com recorre l’ordenament urbanístic existent sobre aquest tema.

L’alcalde Robert Raga ha subratllat que les diverses sentències que s’han emés al llarg dels últims anys “avalen la gestió que hem dut a terme per a defensar els interessos de tots els nostres veïns, contra un programa urbanístic depredador del territori que es va gestar entre el PP de Riba-roja, la Generalitat i els interessos que hi havia llavors al València per a obtindre un ‘pelotazo’ com ells van reconéixer”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà