Riba-roja valida la construcció del nou accés del polígon Mas de Baló

polígono ribarroja

El cost d’execució de les obres és de 5,7 milions

El ple de l’Ajuntament de Riba-roja ha donat llum verda per unanimitat al projecte de construcció del nou accés a l’A3 -enllaç Godelleta-, redactat per Vielca Enginyers. Es tracta de l’aprovació definitiva per a l’execució de la nova via que permetrà descongestionar la principal eixida de l’àrea industrial a l’A3.

Este és un dels projectes urbanístics de major repercussió per al municipi, ja que permetrà alleujar les retencions que diàriament patixen els treballadors de l’àrea industrial, en la qual hi ha instal·lades més de 1.200 empreses. Al voltant de 8.000 vehicles, el 60% dels quals són transport pesat de mercaderies i el 40% restant es distribuïx entre repartiments i turismes passen diàriament per este punt. D’igual forma, els residents en La Reva patixen les molèsties de l’excessiu trànsit en les hores punta.

L’aprovació d’esta obra no ha estat exempta de contratemps. El projecte data de 2008 quan es va acordar la tramitació del document inicial presentat pel polígon Mas de Baló, en qualitat d’agent urbanitzador de les unitats d’execució 1, 2 i 3 del Sector Masia de Baló. Després de diverses modificacions del projecte per part del Ministeri de Foment i la necessitat d’informes com el de CHJ sobre les estructures de pas de la Rambla de Poyo, la Direcció General de Carreteres va denegar finalment la concessió de pròrroga a l’octubre de 2015 al Polígon Mas de Baló i l’Ajuntament de Riba-roja de Túria va assumir la gestió directa en 2019.

Este projecte afecta a Riba-roja i Chiva, la qual cosa va obligar el 26 de març de 2014 a firmar un conveni per a desenrotllar el PAI UE 1, 2 i 3 del Sector Masia de Baló, quant a l’obtenció dels terrenys i posterior execució del projecte. Després de resoldre les al·legacions presentades per les parts interessades durant el procés d’informació pública, entre estes l’Ajuntament de Xiva, s’ha donat el vistiplau pel Ministeri de Foment.

Ara, el ple ha validat el projecte que permetrà executar l’obra. En la proposta d’acord, es va aprovar també declarar la utilitat pública i interés social de l’actuació i la necessitat d’ocupació dels terrenys afectats per esta.

Les obres consistiran en la remodelació de la intersecció actual entre l’A3 i la carretera CV-424, mitjançant la seua conversió en glorieta amb accés prioritari al Polígon Masia de Baló i se suplicarà el carril de desacceleració de l’A3 i ampliació de l’estructura de l’A3 sobre la Rambla de Poyo.

El projecte definitiu té un pressupost d’execució de 5.755.260,64 euros més IVA, la qual cosa ascendix a un pressupost total de 6.963.865,37 € i un termini d’execució de dotze mesos.

Millora d’accessos

Des de 2025, les connexions viàries són una prioritat per al govern municipal, que ha anat junt amb el sector empresarial i els Ajuntaments de Loriguilla i Xest, amb els quals en breu es constituirà oficialment la primera Mancomunitat Industrial Eix A3. A més de l’actual projecte del Pont de Baló, la Diputació de València i l’Ajuntament executaran una rotonda en La Reva per a facilitar l’eixida dels veïns i veïnes de l’àrea residencial i una millor connexió amb l’àrea industrial.

Un altre dels grans projectes futurs és la construcció d’una carretera radial des de Buñol que passe per Xiva, Xest, Loriguilla i Riba-roja sense necessitat d’usar l’A3 i accedint directament a l’A7. Al costat de les viàries, les infraestructures ferroviàries ocupen un paper clau en el desenrotllament industrial de la zona. Entre estes figura la construcció d’una ‘estació intermodal’ en el PLV que permeta el trànsit de mercaderies a través de la línia C3, alternativa que va ser plantejada per experts tècnics de la Universitat Politècnica de València.

Per part seua, el govern de l’Estat continua avançant en el projecte per a l’ampliació del bypass. Les obres que s’estenen al llarg d’11 quilòmetres pels municipis de El Puig, Rafelbunyol, Massamagrell, Museros, Moncada, Bétera, València, Godella i Paterna es prolongaran al primer trimestre de 2026.

L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha mostrat la seua satisfacció per l’acord adoptat, ‘permetrà complir un compromís històric amb l’empresariat, per a millorar la competitivitat de les empreses situades en l’àrea industrial i evitar els continus col·lapses de trànsit que es generen diàriament’.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà