‘Se acabó’, el lema de Riba-roja per al 25N

25N

La programació arranca amb la Nit Violeta amb monòleg de María Juan en el Teatre Cervantes

L’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha presentat una programació especial per a commemorar el 25N Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones. Enguany, el lema triat per a la campanya és “Es va acabar”, un missatge que posa el focus en la importància de dir basta a la violència de gènere, fent especial èmfasi en les dones adultes i madures que, després d’anys de sofriment, decideixen fer el pas d’eixir de relacions abusives.

La programació començarà el 20 de setembre amb la celebració de la *Nit Violeta, que tindrà lloc a les 21 hores en el Teatre Cervantes. Aquest esdeveniment d’entrada lliure, impulsat pel Consell d’Igualtat municipal, celebra la seua tercera edició amb l’actuació de la reconeguda actriu i còmica María Juan, qui, des de l’humor, abordarà les desigualtats que persisteixen en la nostra societat.

L’Ajuntament busca posar de manifest la realitat de dones que, després d’anys de normalitzar comportaments violents o alimentar la creença que la seua parella “canviarà per elles”, finalment aconsegueixen entendre la seua situació i dir “es va acabar”, inspirades, en part, per la cançó homònima de l’artista María Jiménez. Aquest reconeixement és especialment significatiu per a aquelles que han estat en relacions llargues i han tingut la valentia d’eixir de la violència de gènere.

La campanya “Es va acabar” enguany se centra en la realitat de moltes dones madures. “No volem oblidar-nos d’aquelles dones que, en la seua maduresa, encara viuen en relacions de violència de gènere, que no han fet el pas d’eixir o que encara no han posat nom al que estan vivint”, explica la regidora d’Igualtat, Raquel *Pamblanco.

Amb aquesta programació, l’Ajuntament de Riba-roja de Túria reafirma el seu compromís en la lluita contra la violència de gènere, destacant la importància de la prevenció no sols des de la joventut, sinó també mitjançant el suport a les dones de totes les edats perquè puguen eixir de situacions d’abús.

El programa commemoratiu inclou diverses activitats que s’estendran fins a novembre. Un dels actes més destacats serà el 25 de novembre, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones, quan se celebrarà una concentració de l’alumnat dels centres educatius de Riba-roja a les 10.30 hores en la Plaça de l’Ajuntament, seguida de la lectura del manifest institucional. La jornada comptarà a més amb una actuació musical flamenca en col·laboració amb l’alumnat del Conservatori de Dansa de Riba-roja.

Entre les activitats previstes destaquen varis el taller “Cos, ment i ànima” i classes de Pilates i hipopresivos, així com un curs formatiu en violència sexual dirigit a la plantilla de l’ajuntament, finançat per la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere i emmarcat en l’I Pla Abolicionista Municipal.

De l’11 al 17 de novembre, l’hall de l’ajuntament acollirà l’exposició fotogràfica “Dones sindicalistes en la història”, organitzada amb la col·laboració de la Diputació de València i UGT, on es mostraran més de 100 fotografies que documenten les lluites i assoliments de les dones en el moviment sindical.

Durant tot el mes de novembre, també en l’hall de l’ajuntament, s’exposarà “Créixer amb por: Xiquets i xiquetes davant la violència de gènere”, organitzada per la Comissió per a la Investigació de Maltractaments a Dones.

Aquesta mostra presenta dibuixos realitzats per fills i filles de víctimes de violència de gènere, amb l’objectiu de sensibilitzar sobre els efectes que aquesta violència té en els menors.

El 28 de setembre, a les 19 hores, a l’Auditori Municipal, es podrà gaudir de l’actuació del grup *Dissonants, un col·lectiu cultural format per dones que, amb el seu espectacle “En *Veu de *totes”, utilitzen la música com a eina de conscienciació sobre la violència masclista.

A més, la campanya inclou una programació especial per al programa de Ràdio Riba-roja “La Porta Violeta”, que comptarà amb tres episodis dedicats a la violència masclista: violència de gènere en l’adolescència, conseqüències per als menors, i violència de gènere en la maduresa.

L’Ajuntament també ha desenvolupat un programa de prevenció del tràfic i explotació sexual dirigit als instituts d’educació secundària (IES) del municipi, amb l’objectiu de conscienciar als joves sobre els perills de la pornografia i el seu impacte en les relacions afectives i sexuals.

El 8 de novembre, a les 18 hores, a la Sala Ascensión Xirivella del Centre Social (Av. La Paz núm. 1), es projectarà el documental “No estàs sola”, que narra els fets ocorreguts durant les festes de Sant Fermín en 2016, on una jove va ser agredida sexualment per un grup de cinc homes coneguts com El Ramat.

Finalment, el 15 de novembre, a les 18.00 hores, en l’Espai de la Dona (C/ *Arrosals núm. 42), es durà a terme la ponència “Dones migrants: La doble discriminació”, a càrrec de Glendy Carolina Uriepero, amb la col·laboració d’Inmaculada Navarro.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà