Riba-roja bonificarà la taxa de residus fins a un 40% als veïns que més reciclen

pleno ribarroja

El ple aprova la nova taxa que serà aplicada en 2025

El nou contracte de recollida de residus que l’Ajuntament de Riba-roja aprovarà en els pròxims mesos permetrà bonificacions de fins al 40% sobre la nova taxa de residus, per a totes aquelles persones que reciclen més activament.

Una mesura que busca incentivar pràctiques de reciclatge responsables i sostenibles, al mateix temps que es promou la consciència ambiental i encoratja a la ciutadania a reduir el seu impacte en el medi ambient.

El nou marc contractual fixarà com a prioritats per part del govern local l’arreplegada ‘porta a porta’ per als residus orgànics, la digitalització de contenidors, la figura d’un educador ambiental per a fomentar la conscienciació ciutadana, l’increment de la recollida d’abocadors incontrolats o la implantació d’una moderna flota de camions.

El contracte de recollida de Residus Sòlids Urbans (RSU), Poda i Voluminosos que es posarà en marxa en 2025, preveu bonificacions d’un 20% sobre la quota de generació als veïns i veïnes que voluntàriament participen en el programa de recollida domiciliària -3 dies/setmana- o depositen els residus orgànics, mitjançant una targeta digital, en els nous contenidors marrons que es distribuiran pel nucli urbà.

Una altra de les accions municipals que repercutirà en un 20% de bonificació addicional sobre la taxa de residus serà la participació ciutadana en programes d’ús de tècniques de compostatge. Aquestes bonificacions seran d’igual aplicació als bars i comerços locals, denominats grans generadors, que des de 2021 ja es beneficien d’un 20% sobre la taxa del Consorci València Interior.

Nova Taxa

Els avantatges del nou contracte de recollida de residus anirà parell a aplicació de la nova taxa aprovada aquest matí pel ple amb els vots a favor del PSPV, l’abstenció de Compromis i EU Podem i el vot en contra del PP i de Vox.

Aquest nou cànon es desprén de la Llei de Residus i Sòls Contaminats estatal -aprovada en compliment de la Directiva 2018/851 de la Unió Europea- i que exigeix a totes les entitats locals establir una taxa que cobrisca el 100% dels costos de la gestió dels residus.

La directiva europea que està en vigor des d’abril de 2022, serà d’obligat compliment a partir del 10 d’abril de 2025 i haurà de cobrir l’import total de la recollida, de manera que reflectisca el cost real, directe o indirecte, de les operacions de recollida, transport i tractament dels residus municipals.

“A diferència dels municipis de la comarca, l’Ajuntament de Riba-roja va eliminar la taxa de recollida d’escombraries en 1994 i els veïns han estat exempts del pagament d’aquest tribut, amb l’important estalvi durant tres dècades per a l’economia familiar”, ha subratllat el regidor d’Hisenda, José Ángel Hernández

En la nova taxa, el consistori ha aplicat una sèrie de paràmetres que la converteixen en ‘innovadora i equànime’, ha matisat l’edil. Per a això, l’Ajuntament ha elaborat un nou padró, referenciat en l’IBI, el consum de l’aigua i les dades del Consorci València Interior, i s’ha tingut en compte el valor cadastral, l’activitat econòmica o el tipus d’immoble, residencial o no, atés el nombre d’habitants per habitatge o l’indicador del consum de l’aigua, entre altres aspectes.

La taxa diferencia l’ús residencial d’altres activitats. Com a referència, un habitatge amb un valor cadastral d’entre 50.000 i 100.000 euros, en la qual conviuen entre tres i sis persones, l’import serà de 78,70 euros anuals, que podran reduir-se a 54,58 euros, si els residents s’acullen a les bonificacions contemplades en el nou contracte de residus.

Durant la fase inicial d’implantació, l’Ajuntament oferirà un servei d’atenció personalitzat a la ciutadania per a poder solucionar dubtes que es deriven de la posada en marxa de la taxa.

L’alcalde Robert Raga ha posat l’accent en “l’impacte negatiu dels residus en l’atmosfera i la seua incidència directa sobre el canvi climàtic que ens obliga a realitzar, per Llei, una gestió sostenible de residus”.

Raga ha recordat el gran impacte mediambiental que Basseta Blanca ha tingut sobre Riba-roja, “els valencians estem pagant més d’11 milions d’euros del segellament i restauració d’aquesta zona que va rebre més de 800.000 tones de residus durant una dècada”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà