BANNER LLIRIA

El Congrés del Medi Ambient Conama premia a Riba-roja per ‘Gènesi Túria’

premio ribarroja

L’Ajuntament de Riba-roja de Túria va ser reconegut amb una menció especial en la 17a edició del Congrés Nacional del Medi Ambient, CONAMA 2024, que se celebra en Ifema (Madrid), sota el lema “Compartir per a avançar. Els organitzadors d’este fòrum, que s’ha consolidat com el principal espai de diàleg i acció ambiental a Espanya, van decidir reconéixer el treball de sostenibilitat i recuperació paisatgística realitzat pel consistori a través del programa ‘Gènesi Túria’.

El tinent alcalde i regidor d’Emergència Climàtica, José Luis Ramos, acompanyat del tècnic de Medi Ambient i coordinador del programa, Felipe García, van rebre una forta ovació pel públic assistent a l’acte, en senyal de suport i solidaritat després del pas de la DANA per la província de València i que ha afectat greument l’enclavament del Parc Natural del Túria.

El consistori va iniciar en 2015 un important projecte de recuperació paisatgística a l’entorn del riu Túria, en el marc del programa EcoRiba, que té la protecció del paisatge local i l’educació ambiental com dos dels seus principals eixos d’acció. En estos últims anys, s’havia realitzat una important labor l’eliminació de la canya (Arundo donax), espècie inclosa en el Catàleg d’Espècies Invasores de la Comunitat Valenciana, com a prèvia a un programa més ambiciós denominat ‘Gènesi Túria’, actualment truncat per les devastadores conseqüències de la crescuda del Túria.

Gènesi Túria és un projecte de l’Ajuntament de Riba-roja per a recuperar el paisatge original del riu Túria mitjançant la reforestació amb 80.000 plançons. Anteriorment a la Dana, l’Ajuntament va aportar al Premi CONAMA 2024 les actuacions realitzades sobre una zona de ribera que va patir un incendi el 6 de març del 2020 en el qual es va haver d’evacuar 1.400 persones, es va emetre gran quantitat de CO2 a l’atmosfera i va afectar arbratge monumental i fauna protegida.

La conselleria de Medi Ambient i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer van realitzar amb fons europeus la restauració paisatgística de l’àmbit del Parc Natural del Túria (81370 has) a través del projecte “Actuacions de Restauració d’Hàbitats d’Interés Comunitari”. Per a això van col·locar geotèxtil per a impedir la germinació de la canya comuna i van repoblar amb flora autòctona. Per la seua part l’Ajuntament de Riba-roja, a través de Gènesi Túria, va incentivar la participació ciutadana en estes plantacions, fomentant amb això la conscienciació ambiental.

Projecte innovador

El caràcter innovador del projecte residix en el tractament transversal que realitza de la recuperació del paisatge: implicant en la mateixa a les empreses a través del projecte Riba-roja Compensa i l’ocupabilitat de persones amb vulnerabilitat social; alineant estes activitats ambientals amb l’Agenda 2030 i connectant els itineraris florístics restaurats amb la Ruta Cultural Europea de l’associació Aromes Itinerarium Salutis.

També té una intenció integradora i dinamitzadora. Dins de les intervencions també contempla la construcció d’un edifici que servirà com a centre de difusió de l’entorn natural del Túria i com a punt de formació per als futurs educadors ambientals.

El passat 29 d’octubre la DANA es va emportar per davant 20 hectàrees de malla geotèxtil, més de 150.000 m² de material utilitzat per a eliminar la canya, arrossegats per la força de l’aigua igual que les més de 11.000 espècies d’arbres i plançons d’espècies autòctones amb els quals el consistori pretenia rependre el Túria al seu origen.

“Tenim una important labor de recuperació del Parc Natural del Túria, hem aconseguit viure de cara al riu implicant la ciutadania en el seu entorn, per la qual cosa continuarem treballant per a aconseguir no sols el que teníem, sinó molt més i que la gent puga continuar gaudint d’este enclavament natural”, subratlla el tinent alcalde, José Luis Ramos.

Altres guardons

Conama també va premiar a l’Ajuntament de Riba-roja de Túria en 2018 pel programa EcoRiba Integra, un projecte de sostenibilitat ambiental que es realitza des de 2016 amb la col·laboració del Centre Ocupacional Camp de Túria amb un doble objectiu; integrar a les persones amb discapacitat intel·lectual al mateix temps que es consciencia a la resta de la societat de la necessitat de reciclar.

També, el “Pla Estratègic d’Arbratge de Riba-roja 2030” va rebre en 2021 el 1r Áccesit en el X Premi Conama a la Sostenibilitat de Xicotets i Mitjans Municipis en la categoria entre 5.000 i 30.000 habitants. Un pla que incidix, de manera molt especial, en la recuperació del bosc de ribera del riu Túria.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà