BANNER LLIRIA

El Consell Escolar de Riba-roja defén el valencià en contra de la Llei Rovira

ayuntamiento ribarroja

Les associacions de famílies dels centres públics preparen una marxa

El Consell Escolar Municipal de Riba-roja (CEM) va aprovar el passat 29 de gener, de manera unànime, la retirada del «Projecte d’orde de la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, per la qual es convoca el procediment de consulta als representants legals de l’alumnat per a triar la llengua base aplicable a partir del curs acadèmic 2025-2026, de conformitat amb el que establix la disposició transitòria segona de la Llei 1/2024, de 27 de juny, de la Generalitat, per la qual es regula la llibertat educativa».

A través d’este procediment, “seran els representants legals de l’alumnat i no els centres, els qui trien la llengua vehicular dels seus fills i filles per a la seua futura etapa educativa, bé siga en el procés d’admissió en iniciar l’etapa o bé durant el nivell que estiguen cursant per al 2025-26”.

Este projecte va ser sotmés a consulta pública prèvia mitjançant anunci publicat en el DOGV de 20 de novembre de 2024, però havent-se declinat les més de 4.400 instàncies rebudes des de múltiples entitats, col·lectius, associacions i universitats, els representants al CEM van acordar en una sessió anterior que es reunirien amb un únic punt del dia: posicionar-se respecte d’este projecte d’orde i elevar una carta de rebuig a la Conselleria; un escrit la idea fonamental del qual és evitar que la consulta sobre la llengua base seguisca avant perquè consideren que va en contra del dret de l’alumnat de Riba-roja a estudiar les dos llengües oficials en igualtat d’oportunitats. I també per tots els dubtes que planteja esta orde respecte de la gestió per part dels centres del municipi, tant en matèria de tramitació com d’aplicació.

La votació del passat 29 de gener en contra de la consulta va vindre precedida per la informació facilitada sobre la “Lei de Llibertat Educativa” en el CEM anterior, del 15 de gener, però també s’han estat oferit sessions explicatives a les famílies des de les Ampas de diferents centres públics de la localitat, amb el suport de la regidoria d’Educació de Riba-roja.

Segons el Consell Escolar, tant l’Orde com la Llei impulsada pel conseller Rovira, “fomenten divisions innecessàries entre els estudiants, les famílies i la comunitat educativa i no garantixen que l’alumnat acabe la seua escolarització dominant les dos llengües oficials, castellà i valencià, tal com preveu l’Estatut d’Autonomia».

La portaveu de l’AFA Cervantes, Anna Moreno manté: “diferents estudis a nivell europeu demostren que a escriure i llegir valencià s’aprèn a l’escola. Els nostres fills i filles el castellà, pel seu ús social, l’aprenen sí o sí. Però arraconar el valencià a les escoles els llevarà un dret del què ja gaudien hui. No té sentit modificar el model actual”.

La regidora d’Educació i presidenta del CEM, Eva Lara, afirma que “l’Administració està obligada, per la Constitució (Art.3), l’Estatut d’Autonomia (Art.6) i per la Llei d’Ús i Ensenyament del valencià (Art 18) a garantir la competència plena en amdues llengües oficials, però evitant a més la desaparició de la llengua minoritzada que tots sabem és el valencià”. I matisa: “la llei Rovira no garanteix ni dita competència ni la llibertat de què alardeja, atés que moltes famílies hauran de conformar-se en una llengua que no han triada, tal i com està plantejada la consulta.

Falta d’informació

El CEM va posar l’accent que falta massa informació sobre el procediment i tots els presents van coincidir que “no es garantix l’ensenyança en la llengua base triada”, ja que com s’indica en la mateixa Orde “ en cas de no aconseguir la majoria simple respecte a alguna de les dos opcions, el centre decidirà on escolaritzar a l’alumne”. També mantenen que “no garantix els preceptes de la LOE sobre la competència plurilingüe de l’alumnat, que ha de dominar les dos llengua cooficials de la mateixa forma”.

En el text consensuat es fa referència al fet que la consulta no exigix un quòrum de participació mínim i només es podrà fer telemàticament, amb el perjuí que això suposa per a algunes famílies, i assenyala “no conté les garanties democràtiques dels processos de participació, deliberació i decisió que són vinculants perquè no existixen òrgans de supervisió més enllà de la pròpia administració”.

El CEM completa l’escrit argumentant que en Riba-roja “es podria revertir el model lingüístic en els centres d’una sola línia en valencià, si es donara el cas que una majoria simple votara castellà, reduint-se en un 30% l’ensenyança en valencià per a un alumnat acostumat a estudiar en esta llengua”.

Per tot això, el CEM insta la Conselleria d’Educació a retirar el “Projecte d’Orde per la qual es convoca el procediment de consulta als representants legals de l’alumnat a triar la llengua base aplicable a partir del curs acadèmic 2025-2026, de conformitat amb el que establix la disposició transitòria segona de la Llei 1/2024, de 27 de juny, de la Generalitat, que regula la llibertat educativa”.

En contra de la imminent consulta i en defensa dels drets de l’estudiantat de Riba-roja de continuar aprenent en valencià, les associacions de famílies dels centres educatius públics: Mas d’Escoto, Cervantes, Pla de Nadal i Camp de Túria, estan preparant una marxa que sota el lema ‘Caminem en família pel valencià’, visibilitzarà el rebuig d’una gran part de la comunitat educativa del municipi a la nova normativa, en un ambient lúdic, festiu i familiar.

D’esta manera, mostren el seu rebuig a la consulta i el seu clar posicionament a favor del valencià, perquè els seus fills i filles no perden l’oportunitat que els brinda ara el sistema educatiu d’estudiar en les dos llengües cooficials del territori.

No hi han comentaris

Respondre

Your email address will not be published.