![cartel ribarroja](https://www.infoturia.com/wp-content/uploads/2025/02/cartel-ribarroja.jpg)
L’acte inaugural serà un homenatge a María Callas a càrrec d’Ensemble Vadya
L’Ajuntament de Riba-roja ha posat en marxa una completa programació per a commemorar el Dia Internacional de la Dona, sota el lema “Resilients”, amb l’objectiu de visibilitzar la fortalesa i la capacitat de les dones per a superar adversitats en una societat marcada pel patriarcat i la violència estructural. Des de l’àrea d’Igualtat, s’ha dissenyat un programa que busca que les dones s’identifiquen amb el concepte de resiliència, destacant la seua habilitat per a acceptar, gestionar i eixir enfortides de les situacions que enfronten.
La programació busca destacar la figura de la dona en diferents àmbits i arribar a públics diversos, amb activitats que abasten la cultura, l’educació i el benestar, fomentant una societat més justa i igualitària. “Volem que totes les persones se senten representades i identificades amb este programa, perquè construir igualtat és una tasca de totes i tots”, apunta la regidora d’Igualtat, Raquel Pamblanco. La primera cita serà este dissabte 8 de febrer a les 19 hores as Castell de Riba-roja, on tindrà lloc un homenatge musical i audiovisual a la icònica soprano, María Callas a càrrec d’Ensemble Vadya, compost per Gemma Soler, Miriam Cárcel, Virginia Quiles i Cristina Juan.
L’acte central de la programació en commemoració del 8M, serà el 7 de març, en la plaça de l’Ajuntament, on es realitzarà la lectura del manifest per part de la regidora d’Igualtat, Raquel Pamblanco, seguida de la interpretació per part de la cantant i influencer Mar Lucas, qui cantarà Rota, una cançó autobiogràfica, que narra la seua vivència com a víctima de violència de gènere. Una manera de connectar amb la joventut, els qui estan convidats a omplir la plaça en esta data tan especial.
El 21 de febrer a les 18 hores, l’Espai de la Dona, acollirà la ponència “Dones migrants, la doble discriminació” a càrrec d’Inmaculada Navarro qui oferirà una conferència sobre les dificultats que enfronten les dones migrants, visibilitzant la doble discriminació que patixen. A més s’inaugurarà el “Espai dels Feminicidis”. Un espai per a recordar i visibilitzar a les víctimes de feminicidis, destacant el nombre de dones assassinades i sensibilitzant sobre la magnitud del problema com a societat.
Com en edicions anteriors es posen en marxa fins a juny, tallers de benestar per a dones. S’impartiran activitats pràctiques com a exercicis per al sòl pelvià i mindfulness, promovent el benestar físic i emocional de les dones del municipi.
Les xarrades en instituts també són una aposta d’Igualtat per a arribar a la joventut. Agustín Zaragozá oferirà una xarrada sobre masculinitats igualitàries i la prevenció del consum de pornografia, orientada a jóvens estudiants. I Carmen Ruiz Repullo abordarà com identificar la violència en relacions de parella a través de la història pedagògica de “Pepa i Pepe”, on es mostra l’escala cíclica de la violència de gènere en l’adolescència.
A més en col·laboració amb l’àrea de Joventut es posa en marxa el taller creatiu per a jóvens del CIJ. El grup de jóvens crearà una cançó que promourà la igualtat i la prevenció de la violència de gènere, utilitzant la música com a ferramenta educativa i dinàmica.
La programació també comptarà amb l’exposició fotogràfica “Dones sindicalistes en la història” en el vestíbul de l’Ajuntament, del 24 de febrer al 7 de març. Una mostra amb més de 100 fotografies que reten homenatge a les dones en el sindicalisme. Esta exposició, cofinançada per la Diputació de València i UGT, estarà disponible durant el mes de març.
Una de les accions més innovadores de la programació, és el llançament de l’APP Igualtat. Des de l’àrea es presentarà una nova aplicació mòbil que oferirà recursos sobre violència de gènere, informació i activitats relacionades amb la igualtat, convertint-se en una ferramenta clau per a la ciutadania.
En definitiva, amb el lema “Resilients”, esta iniciativa oferix un espai per a reflexionar, aprendre i celebrar els avanços en la igualtat, convidant a tota la població a participar activament en la construcció d’una societat més justa i igualitària.