La Diputació i el Gremi d’Artistes Fallers plantaran en el Rincón de Ademuz

fallas dipu

30 municipis sense tradició fallera de nou comarques tindran una falla

Sis dels set municipis del Rincón de Ademuz plantaran monuments entre els mesos de setembre i novembre gràcies a la col·laboració entre la Diputació de València i el Gremi d’Artistes Fallers per a difondre l’art i la tradició entre els municipis menys acostumats a esta festa. Ademuz, Castielfabib, Casas Altas, Casas Bajas, Torrebaja i Vallanca, en el Rincón, i Domeño, en la Serranía, disfrutaranenguany de les Falles.

Precisament el municipi de Castielfabibestrena la ruta fallera de la Diputació per les comarques valencianes. La falla plantada per Fran Tarazona és el primer dels 30 monuments que la corporació provincial i el Gremi plantaran en altres tants municipis sense tradició o amb escassa activitat fallera, en el marc de les ajudes que la Diputació que presidix Vicent Mompó ve concedint a diferents sectors tradicionals vinculats a les festes.

La subvenció arribaals 300.000 euros i es traduïx en la iniciativa del Gremi de plantar falles en pobles de nou comarques valencianes, la major part durant el mes d’octubre. Els més matiners seran, a més de Castielfabib, Torrebaja, Alfarb i L’Ènova, que plantaran els seus monuments a la fi d’este mes. El president Mompó considera que les festes “són part de les nostres senyes d’identitat i, com a tals, continuarem contribuint a la seua difusió”.

Vicent Mompó destaca “el treball que realitzen estos sectors tradicionals, als quals la Diputació va recolzar especialment en temps de pandèmia i amb els quals hem prolongat la col·laboració com a part important que són del nostre teixit productiu”. “La iniciativa del Gremi d’Artistes Fallers, i també la dels pirotècnics, ha funcionat molt bé en estos últims anys, acostant l’art i la tradició fallera a racons de la província, especialment de l’interior, que no tenien eixe contacte amb la festa, i per això mantenim el projecte per a arribar a més municipis”, afig Mompó.

La major part dels monuments es plantaran a l’octubre, coincidint amb la celebració del Dia de la Comunitat Valenciana, encara que en casos concrets, com Alfarrasí, Benigànim, Jarafuel, Navarrés, Ràfol de Salem i Villargordo del Cabriel esperaran a novembre. L’últim municipi a plantar serà Zarra durant el pont de desembre.

30 pobles de nou comarques

La cinquena col·laboració consecutiva entre el Gremi i la Diputació es plasma en la creació de 30 monuments que es plantaran a Aielo de Rugat, Alfarrasí, Benicolet, Benissuera, Benissoda, Montaverner, Montitxelvo, Pinet, Ràfol de Salem i Benigànim (la Vall d’Albaida); Ador, Beniflà, Castellonet de la Conquesta i Guardamar de la Safor (la Safor); Domeño (la Serranía); Villargordo del Cabriel i Sinarcas (Plana Utiel-Requena); L’Énova i Alfarb (la Ribera Alta); Quartell i Torres Torres (Camp de Morvedre); Jarafuel i Zarra (Valle de Ayora); i Navarrés (la Canal).

Una trentena d’artistes, molts d’ells joves que donen els seus primers passos en l’univers creatiu de les falles, participen en esta nova col·laboració de la Diputació i el Gremi que es traduirà en la plantà de monuments als carrers de pobles poc acostumats a disfrutar de l’art faller.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà