El pressupost es portarà la setmana vinent a ple extraordinari
La Diputació de València portarà al ple extraordinari de Pressupostos, que se celebrarà el 22 de desembre, uns comptes per a 2024 que ascendixen a 598.630.000 euros. Segons el president de la institució provincial, Vicent Mompó, es tracta d’un pressupost “ambiciós, però també realista i equilibrat, que se centrarà en atendre les prioritats de les nostres poblacions, a més de les noves demandes”.
En paraules de Mompó, el pressupost de 2024 “no pretén ser una esmena a la totalitat ni un començar des de zero respecte a anteriors pressupostos, però té un segell propi que, des d’un punt de vista realista i sense artificis, sense la necessitat de recórrer a préstecs bancaris, tindrà molt en compte la vertebració territorial, l’impuls econòmic i la cohesió social”.
El màxim responsable provincial defensa la continuïtat de línies de treball “molt valorades pels alcaldes i alcaldesses”, al costat de “noves línies d’actuació que bàsicament busquen majors cotes d’eficàcia i eficiència i que els diners que arriben als 266 municipis i les tres entitats locals menors es queden allí i no retornen a la Diputació”. “Ara toca executar, que els diputats i diputades que tinguen delegació de competències gestionem amb la màxima eficàcia, perquè només una bona execució farà que este pressupost siga determinant per al present i el futur de la província”, ha remarcat Mompó.
Principals novetats i increments
En el desglossament dels comptes provincials, l’àrea de Carreteres augmentarà el seu pressupost en 3,73 milions d’euros en pro de la vertebració del territori, de la millora dels camins d’interés territorial i la mobilitat sostenible, que s’incorpora a Infraestructures. A més, des de la delegació que encapçala la vicepresidenta segona, Reme Mazzolari, es col·laborarà amb els ajuntaments “per a ajudar a mantindre carreteres que els han sigut cedides i siguen clau a nivell de connexions”.
El compromís amb el Benestar Social també queda plasmat en l’increment pressupostari per als programes de serveis socials municipals (2,2 milions d’euros). Per part seua, Programes Europeus s’incrementa en els comptes per a 2024 en 1,76 milions d’euros amb l’objectiu d’assessorar i acompanyar als municipis en l’obtenció de fons que arriben d’Europa. I es reforça, a més, l’assistència tècnica i jurídica a aquells municipis que no disposen dels mitjans necessaris per a dur a terme plans i projectes.
D’altra banda, l’aposta de l’equip de govern pel desenvolupament rural és decidida. “Afrontem el repte que suposa l’intens procés de despoblació de les nostres comarques de l’interior. Per això s’incrementen en un milió d’euros les partides destinades al repte demogràfic i al suport a la mobilitat i connectivitat com a factor necessari per a la supervivència dels nostres pobles”, apunta Mompó.
En este sentit, s’ha creat una línia nova d’ajudes per a recolzar als municipis en risc de despoblació o d’elevada ruralitat, majoritàriament municipis xicotets, destinada a iniciatives turístiques que contribuïsquen al desenvolupament econòmic d’estes poblacions.
Els comptes provincials per a 2024 mantenen a més la seua aposta pel foment de la igualtat i la lluita per a fer front a la violència exercida contra la dona, que comptarà amb un increment del 30% per als municipis i duplicarà les ajudes a associacions.
Un altre augment destacat és el que registra el Consorci de Bombers, que disposarà de més de huit milions addicionals, destacant que la institució assumirà directament la part corresponent als municipis de menys de 20.000 habitants. Una altra novetat és la inclusió de 1,2 milions com a aportació a les ajudes estatals del fons PERTE (Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica) sol·licitades per la Diputació per a la digitalització del cicle de l’aigua.
En un altre ordre de temes, el president Vicent Mompó remarca el compromís de la Diputació amb la seguretat de la província, amb 600.000 euros per a la reforma i conservació de les casernes de la Guàrdia Civil, una nova línia d’actuació que s’instrumentarà a través de convenis amb els ajuntaments i amb la Direcció general de la Guàrdia Civil.
Pla d’Inversions per a trinquets i rehabilitació de patrimoni
El president provincial ha remarcat la implicació de l’equip de govern en la defensa de la cultura, la llengua, els senyals d’identitat i les tradicions valencianes. En esta línia, Mompó aposta per protegir a la pilota valenciana, “el nostre esport autòcton”, que vertebra totes les comarques i que no se li està cuidant com es deuria. “Per això posarem en marxa un pla d’inversions per a trinquets, amb una dotació de dos milions d’euros, i treballarem conjuntament amb la Federació de Pilota Valenciana”.
D’altra banda, s’incorpora al pressupost un ferm impuls a la recuperació del valuós patrimoni cultural i historicoartístic de la província amb una assignació de 2,5 milions en quatre anys, amb els quals s’incrementa la partida de restauració de béns immobles.
Pla Obert d’Inversions i Fons de Cooperació Municipal
Presentat fa uns dies a Torrent, el Pla Obert d´Inversions per al període 2024-2027 tindrà una dotació global de 350 milions d’euros (340 per als municipis i altres 10 milions per a les mancomunitats), enfront dels 288 milions del passat mandat. Això implica la major mobilització de recursos de la història de la Diputació per als municipis i mancomunitats. El pla, que depén de l’àrea de Cooperació que dirigix la vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, no sols incrementa la partida econòmica, sinó que oferirà facilitats als ajuntaments perquè, més enllà de l’anunci, puguen executar les obres.
El principal programa inversor de la Diputació de València presenta novetats importants, com és la inclusió de línies de subvencions abans integrades en l’estratègia Reacciona, cas dels projectes relacionats amb l’energia i el cicle integral de l’aigua, a fi d’arribar a més municipis i simplificar-los la gestió.
Com a complement a l’ambiciós pla quadriennal, el govern provincial manté les transferències del Fons de Cooperació Municipal, que finança globalment activitats i serveis dels nostres municipis tant en inversions com en despesa corrent. El pressupost de 2024 contempla els mateixos 40 milions d’euros amb els quals va arrancar el Fons el passat exercici, sense perjudici que esta quantitat s’augmente amb càrrec al romanent.