Inventariarà la xarxa de domini públic per a prioritzar les actuacions
La Diputació de València incrementarà un 13 per cent el pressupost destinat a l’àrea de Carreteres per a 2024, que tindrà com a “full de ruta” la millora de les comunicacions, criteris mediambientals en la construcció de carreteres i l’impuls a les vies ciclopedestres.
El president, Vicent Mompó, i la vicepresidenta segona i diputada de Carreteres, Reme Mazzolari, han traslladat aquest dimecres a alcaldes i tècnics municipals, en una reunió celebrada en el Centre Cultural la Beneficència de València, les claus de les actuacions que durà a terme la institució provincial en la gestió de la xarxa viària provincial.
El president Mompó ha anunciat un increment d’un 13% en el pressupost de l’àrea de Carreteres, assumint les competències de Mobilitat Sostenible en una decisió que ha qualificat com “una declaració d’intencions”.
“Les nostres carreteres han de fomentar la mobilitat entre les persones, i ho han de fer de manera sostenible i respectuosa amb el medi ambient”, ha assenyalat Mompó.
En la seua intervenció, el president ha defensat que una bona xarxa de carreteres és un factor clau no sols per a garantir la seguretat de la ciutadania sinó també per a “fomentar el desenvolupament local, dinamitzar l’activitat econòmica i facilitar l’accés a tots els serveis bàsics de salut, educació i serveis socials; especialment en els municipis de menor grandària”.
Una de les novetats per a l’any 2024 és que la institució provincial valorarà com a criteri d’adjudicació en les licitacions d’obres la sol·licitud de la Declaració Ambiental de Producte *DAP, que facilita la valoració de la gestió dels gasos d’efecte d’hivernacle per part de les empreses aspirants.
Segons el director de Carreteres de la Diputació, Javier Piedra, l’objectiu és disminuir les emissions de CO₂ fins a un 25%, promovent així el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), amb especial atenció al qual fa referència a energia assequible i no contaminant.
Aquest programa tindrà continuïtat en l’àrea de Carreteres amb noves fases d’implantació en les quals es valorarà la minimització de la petjada dels productes oferits amb la introducció de nous criteris en l’adjudicació dels contractes, que permeten la compensació de la petjada de carboni generada per l’obra pública al llarg de la seua vida útil, a través de mecanismes com la renaturalització, l’ús d’energies renovables i altres aspectes relacionats amb el medi ambient.
“Volem aconseguir a mitjà termini -afirma Mazzolari- un balanç neutre de la petjada de carboni en les obres de construcció i manteniment de carreteres, i volem ser un dels motors de canvi que motiven a les empreses a treballar amb materials menys contaminants i valoren en les seues activitats factors socials i ambientals, més enllà del lícit benefici econòmic”.
Una altra de les claus que s’han abordat en la jornada de treball és el paper de la xarxa viària en la vertebració dels municipis que componen la província de València.
En aquest sentit, s’ha anunciat que la Diputació redoblarà la seua aposta per condicionar els camins de titularitat municipal que tinguen una funcionalitat afegida per algun motiu, com pot ser acurtar itineraris, comunicar llocs amb mobilitat estacional o constituir l’única via d’accés a nuclis habitats de relativa importància.
Per a això, l’àrea de Carreteres de la institució provincial, amb l’ajuda dels tècnics municipals, inventariarà la xarxa de domini públic per a prioritzar les actuacions sobre aquells que tinguen una major afecció en la qualitat de vida de la ciutadania.