BANNER LLIRIA

La ruta de l’esmorzar en Falles

Amstel ha volgut retre homenatge en Falles als temples de l’esmorzar valencià, locals que han guanyat un Premi Cacau d’Or per la seua oferta gastronòmica i que han aconseguit posicionar-se com un dels millors establiments per a gaudir d’aquesta tradició gastronòmica.

La cervesera ha aprofitat el desé aniversari dels premis Cacau d’Or per a posar en valor la trajectòria de la figura dels hostalers, com a màxims exponents d’una tradició, l’*esmorzà, que per a molts fallers s’ha convertit en un autèntic ritual.

Les propostes gastronòmiques que ofereixen locals com a Bar Rausell, La Pèrgola, Beluga, Ca Rakel, Pizcueta 14, Marvi, Pitti, Central Bar, La Pascuala, Pelayo Gastro Trinquet, Nou Olso i Casa Balde han omplit els carrers de València en el que s’ha convertit en una autèntica ruta de l’esmorzar.

La marca ha aprofitat les festes falleres per a omplir el centre de la ciutat amb 85 cartells en els quals es poden contemplar alguns dels entrepans guardonats pels premis Cacau d’Or en aquests 10 anys.

La cervesera compta amb un premi especial, el Premi Cacau d’Or Especial Amstel, que atorga a l’hostaler guanyador de la campanya SomEsmorzadors i que en l’última edició va recaure sobre Ca Rakel, protagonista del Dia de l’Esmorzà.

Així, un any més, la Plaça de l’Ajuntament de València es converteix en escenari de la reivindicació de que el 16 de març siga declarat com el Dia Oficial de l’Esmorzà dins del calendari faller de festejos amb un esdeveniment en el qual es podrà degustar l’entrepà de Ca Rakel, guanyador del premi especial de Amstel de la passada edició.

L’esmorzaret: embotits, ous i hortalisses

‘L’esmorzaret’ té les seues arrels en el camp, quan els agricultors es prenien un descans als matins i es dirigien als bars per a gaudir d’un entrepà que ells mateixos preparaven amb els ingredients que tenien més a mà i que continuen sent la base de molts de les receptes que han sigut guardonades en aquests deu anys de Cacau d’Or, i que tenen l’embotit, els ous i les hortalisses de l’horta valenciana com a elements principals.

Així, l’embotit és el rei de molts dels entrepans que tenen com a ingredient principal, la botifarra o el xoriço, com és el cas del de Bar Rausell, el creador del qual, Miguel Rausell, els complementa amb creïlles, que és una altra de les matèries primeres més repetides. Calfada la inclou el Superbombón de La Pèrgola, “al pobra” les cuina Sergio Expósito (Keko) de Beluga per a la seua “Quart de Poblet”, i acompanyades de salsa fumada el Cachopo de Ca Rakel.

L’ou és un altre dels ingredients estrela i part essencial del punxe de truita de Pizcueta 14, però també és fonamental en l’entrepà de Butifarreta, de Marvi; en el “De la terra” que cuina Alba Grancha en Pitti o “El Canalla” del Central Bar, que inclou un regirat d’ou i botifarra amb pimentó en salmorra.

D’altra banda, la carn de cavall és la base sobre la qual José Boix crea el seu “Súper” per a Bar La Pascuala, i la galta de vedella i la salsa realitzada amb un formatge de cabra de Castelló són el centre del “Entrepà Cacau d’Or”, pel qual va ser premiat el bar del Pelayo Gastro Trinquet. Figatells i brots tendres són fonamentals per a la creació de Raúl Bermejo de nou Oslo i a casa Balde aposten per la sépia a la planxa amb allioli i salsa Mery.

Aquestes receptes i els seus creadors lluiran en diferents punts de la ciutat de València en reconeixement a una labor culinària que ha contribuït al manteniment d’una tradició valenciana.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà