BANNER LLIRIA

El Consorci de Bombers de València reuneix al seu personal operatiu per a informar sobre la campanya forestal

bomberos forestales

El Consorci de Bombers de València ha celebrat la jornada sobre la campanya forestal 2024 mitjançant la qual es dona a conéixer, als responsables operatius de la direcció d’incendis forestals del Consorci, les novetats sobre els recursos disponibles per a la present campanya, així com el balanç de la campanya anterior, on s’ha analitzat l’incendi de novembre a Montitxelvo.

Així mateix, s’han analitzat les previsions meteorològiques per a este estiu i la seua repercussió en el comportament dels incendis forestals. La jornada ha tingut lloc al costat del parc de bombers de Paterna, en les instal·lacions d’Asivalco.

Ens endinsem en els mesos més complicats des del punt de vista forestal pel risc d’incendis, per la qual cosa l’inspector cap del Consorci, José Miguel Basset, tres tècnics forestals i un tècnic coordinador de brigades forestals han fet repàs als aspectes més destacats entorn de les lliçons apreses dels incendis de 2023, la situació actual, el paper de les brigades forestals ja integrades en el Consorci, i les previsions de futur.

I és que malgrat les recents pluges, l’escenari per a aquest estiu és molt complicat. Segons ha explicat l’inspector cap José Miguel Basset “ens trobem davant una situació molt complicada per la falta de precipitacions durant el període d’hivern i en la pròpia primavera que juntament amb una situació d’extrema sequera deriva en un elevat estrés hídric en la vegetació, una gran acumulació de vegetació en les nostres muntanyes que fa que el combustible present una alta disposició per a cremar en el cas en què es declare un incendi forestal”.

L’abast que provoca aquesta situació va encara més enllà, ja que segons ha indicat Basset “la situació de falta d’aigua provoca en la massa forestal la seua debilitació el que afavoreix que es veja afectada per malalties i una indefensió enfront de l’avanç de plagues com els insectes barrinadors que acaben matant els arbres afectats incrementant, encara més si cap, la quantitat de vegetació morta i, per tant, la càrrega de combustible acumulada”.

Un altre aspecte important que s’ha destacat, és l’estudi que els tècnics han realitzat sobre les zones especialment afectades per esta situació a la província de València i on s’identifiquen aquelles en les quals, l’estratègia a seguir haurà de fonamentar-se a “efectuar un atac molt contundent des del principi”.

Durant la jornada també s’ha posat de manifest que, malgrat que l’època estival ha sigut tradicionalment la que implicava més risc d’incendis forestals, en les últimes campanyes s’ha apreciat ja un canvi de tendència i una desestacionalització dels grans incendis forestals, com el cas de l’incendi de Villanueva de Viver, a Castelló, de març de 2023 o el de Montitxelvo, a València, al novembre.

Per això des del Consorci s’està actuant de manera contundent contra els incendis forestals durant tot l’any mitjançant la disposició de reforços en situacions d’alerta 3 i la disposició de les seues brigades forestals en funció de vigilància preventiva en estes situacions.

En este sentit, també se sol·licita a la ciutadania la màxima col·laboració en l’adopció de totes les mesures preventives necessàries per a evitar incendis.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà