
El ple declara 2025 com a Any Amparito Roca
La Diputació de València ha aprovat este dilluns la primera entrega del Fons de Cooperació Municipal, que amb una dotació global de 50 milions d’euros es distribuirà en les pròximes setmanes, durant el mes d’abril, entre els 266 ajuntaments i les tres entitats locals menors de la província.
El ple de març ha votat de manera favorable, per unanimitat, la proposta presentada per la diputada d’Hisenda, Laura Sáez, que establix el repartiment i l’ingrés en els consistoris d’este pagament inclòs en el pressupost de 2025, destinat tant a inversió com a despesa corrent.
La partida s’ha dividit en dos propostes, la primera d’elles de quatre milions d’euros dirigida als cinc municipis de més de 50.000 habitants, que concedix 525.000 euros a Sagunt; 531.000 euros a Paterna; 540.000 euros a Gandia; 556.000 euros a Torrent; i 1.847.000 euros a València.
La segona, amb un import fix en funció del nombre d’habitants i un coeficient variable que seguix les regles de la Generalitat en este programa conjunt de caràcter incondicionat, distribuirà 46 milions d’euros entre els consistoris de menys de 50.000 habitants, amb quantitats que oscil·len entre els 51.000 euros de Sempere i els 52.000 de la Puebla de San Miguel, fins als 622.000 euros que li corresponen a Mislata i els 624.000 euros d’Alzira.
Tots els grups han recolzat la proposta de l’equip de govern que presidix Vicent Mompó, si bé Compromís i el PSPV han recordat que l’objectiu continua sent arribar als 80 milions que la corporació ha destinat al Fons en els últims anys.
La titular d’Hisenda, Laura Sáez, ha destacat que l’entrega pressupostada “es realitzarà en la primera part de l’any, amb temps suficient per a destinar-la tant a tasques de recuperació després de la dana com a qualsevol altra comesa”, i ha insistit en “la implicació que estem tenint a l’hora d’aportar recursos econòmics als municipis, tant amb este Fons com en el Pla Obert i les ajudes directes per a la reconstrucció”. “Ara toca ingressar la primera entrega, i quan donem resposta amb el romanent a les obligacions compromeses, sabrem exactament en quant podrem incrementar l’assignació, que com a alcaldes i regidors que som tots no fa falta dir que serà el màxim possible”, ha afegit Sáez.
28 municipis ‘oblidats’
La sessió plenària que tanca el mes de març ha registrat altres acords, com el d’instar el Govern d’Espanya que reconega de manera urgent als municipis greument afectats per les riuades que no consten en la gestió de les ajudes estatals, un total de 28 pobles que la Generalitat sí que contempla en el seu decret del 16 de desembre del passat any.
Tots els grups, excepte el socialista, s’han sumat a esta petició defensada pel diputat de Cultura, Paco Teruel, que ha destacat “la importància de no deixar de costat a estos pobles per a facilitar el procés de reconstrucció, tant en servicis i infraestructures com en l’àmbit social i cultural, ajudes a les quals tampoc tenen accés”.
El diputat de Vox, Sergio Herrero, ha rebutjat “la passivitat del Govern al no reconéixer com afectats a més de 80.000 ciutadans i ciutadanes que no poden accedir a unes ajudes que necessiten”.
La portaveu de Compromís, Dolors Gimeno, ha assegurat que el seu grup “votarà a favor de qualsevol proposta que inste a incloure a estos 28 municipis en el llistat d’afectats”, i ha aprofitat per a recriminar a la Generalitat que “encara no ha pagat les ajudes compromeses”.
L’única veu discordant ha sigut la del portaveu socialista, Carlos Fernández Bielsa, qui ha justificat la seua abstenció en rebutjar el ple la inclusió d’una esmena del seu partit que proposava que el Consell i la Diputació es feren càrrec d’eixes ajudes en els municipis no reconeguts com afectats pel Govern. Sobre el tema, el president Mompó ha animat a Bielsa a presentar en el pròxim ple “una moció treballada que propose coses concretes, amb els preceptius informes tècnics perquè puguem valorar fins a on podem arribar”.
El diputat Paco Teruel ha conclòs el debat “convençut del compromís del president de la Diputació i les diputades i diputats que li acompanyem a l’hora de realitzar les aportacions que siguen necessàries a cada moment per a ajudar als nostres pobles i ciutats, com fem des del minut un després de la tragèdia”. “Però el que demanem hui, una vegada més, és reconéixer a eixos municipis oblidats com a punt de partida perquè reben els recursos que necessiten; una altra qüestió és analitzar fins a on arriben altres institucions i valorar fins a on podem comprometre’ns des de la Diputació en un futur”, ha matisat Teruel.
Un segle d’Amparito Roca
La nota de color ha arribat al final de la sessió, amb l’acord institucional que declara 2025 com a Any Amparito Roca en la Diputació, amb motiu del centenari del pasdoble compost pel mestre Teixidor, estrenat l’11 de setembre de 1925 en el teatre El Segle de Carlet.
La proposta, firmada pel diputat de Cultura, Paco Teruel, i secundada per tots els grups, inclou la commemoració de l’efemèride i la realització d’actes com a desfilades i concerts, així com l’edició d’un llibre o un documental que recopile la història d’esta peça musical que forma part de les senyes d’identitat valencianes.