Vilamarxant
és terra de pilotaris i l’esport de la pilota valenciana es viu amb entusiasme i afició des de fa dècades. Per això, des de l’Ajuntament de Vilamarxant i l’Oficina de Promoció del Valencià, s’ha volgut retre homenatge a la història d’este esport al poble.
Divendres es va inaugurar l’exposició ‘Vilamarxant es vist de blanc. Pilotaris de llegenda’, que pot visitar-se a la sala d’actes de l’edifici cultural la Cisterna fins el 16 de desembre, de 10 a 13 hores i de 17.30 a 20 hores -excepte els diumenges.
La inauguració va comptar amb la presència de gent del món de la pilota, representants polítics i molts veïns de Vilamarxant que van conéixer un poc més les arrels de la pilota al poble.
El visitant pot vore panells informatius en què es recorda els trinquets que ha tingut Vilamarxant, des del de ‘Chorrión’ fins a les actuals instal·lacions municipals; es parla de la història de la pilota al poble; de la necessitat de recuperar l’escola; dels estils de joc; del vocabulari propi d’este esport, i hi ha un llistat amb els pilotaris que ha tingut Vilamarxant (des del consistori i el Club de Pilota, demanem disculpes si hem oblidat algun nom d’entre les moltíssimes persones que han practicat este esport). A més, hi ha una selecció de quasi 50 fotografies amb moments destacats d’este joc al municipi, des dels seus inicis fins a l’actualitat.
També hi ha material, una mostra de diferents tipus de pilota i peces de vestuari. Tot es completa amb un vídeo que recull records i testimonis que han format part de la història d’este esport al municipi.
Este recorregut pels moments clau de la pilota a Vilamarxant ha pogut fer-se gràcies a la proposta inicial de la tècnica lingüística de l’Oficina de Promoció del Valencià, Maria Bodí; a la col·laboració del Club de Pilota Vilamarxant, i de les persones que han aportat material de tot tipus per a l’elaboració de l’exposició.
En l’acte d’inauguració, dirigit per la regidora de Comunicació, Amparo García, es va fer un reconeixement als actuals trinqueters, Óscar Sánchez i José Agustí Martí, ‘Peluco’ i al veterà feridor i un dels impulsors del club, José León Calatayud, per la seua tasca de difusió i promoció de la pilota a Vilamarxant.