Vilamarxant ret homenatge a la pilota valenciana
Vilamarxant
és terra de pilotaris i l’esport de la pilota valenciana es viu amb entusiasme i afició des de fa dècades. Per això, des de l’Ajuntament de Vilamarxant i l’Oficina de promoció del valencià, s’ha volgut retre homenatge a la història d’aquest esport al poble.
El passat mes de desembre es va inaugurar l’exposició ‘Vilamarxant es vesteix de blanc. Pilotaris de llegenda’ a la sala d’actes de l’edifici cultural la Cisterna. Una mostra que ha servit per a recopilar fotografies, material i testimoniatges per a acostar al públic la història d’aquest esport al poble.
La inauguració va comptar amb la presència de gent del món de la pilota, representants polítics i molts veïns i veïnes de Vilamarxant que van conéixer un poc més les arrels de la pilota al poble de Camp de Túria. Els visitants de l’exposició, que va romandre oberta fins al passat 16 de desembre han pogut contemplar els panells informatius on es recorda els trinquets que ha tingut Vilamarxant, des del de ‘Chorrión’ fins a les actuals instal-lacions municipals; es parla de la història de la pilota al poble; de la necessitat de recuperar l’escola; dels estils de joc; del vocabulari propi d’aquest esport, i un llistat amb els pilotaris que ha tingut Vilamarxant. A més, d’una selecció de quasi mig centenar de fotografies amb moments destacats d’aquest joc al municipi, des dels seus inicis fins a l’actualitat.
També hi ha una mostra de diferents tipus de pilota amb les quals es juga i peces de vestuari.
Tot es completa amb un vídeo que recull records i testimonis dels qui han format part de la història d’aquest esport al municipi. Antonio Reig ‘Rovellet’ expilotari hi recorda que el que li agradava de xicotet era jugar al futbol al carrer i ho feia prou bé, però el seu pare no li deixava.: “era tot pilota, pilota”. Quan Juan Monrabal, expilotari, tenia 14 anys va obrir el trinquet de nou. “En aquell temps sols havien dues coses; el trinquet i el camp de futbol” i recorda que es va enganxar quan va veure jugar a Rovellet.
José León Calatayud, explica que amb 6 o 7 anys va començar a anar al trinquet a jugar i per les parets del poble, mentre que Ramón Chisvert, expilotari, apunta com va haver-hi un moment en què va ser a punt de desaparéixer perquè “no jugava ningú”.
El vídeo tambè recull el testimoni dels actuals trinqueters José Agustí Martí ‘Peluco’ i Oscar Sánchez, que són dos enamorats de la pilota i que es van enganxar a aquest esport de tal manera que “porte vint anys practicant-lo”, diu Oscar. A Roberto Monrabal, un altre pilotari profesional de Vilamarxant, l’afició li ve de família.
El Club de Pilota de Vilamarxant es va crear l’any 2002-2003 abrigallat per l’afició. Ernesto Navarro, un d’aquests aficionats incondicionals, assegura que “ve més gent que a Pelayo”, el trinquet de València.
De moment sembla que hi ha relleu generacional en aquest esport al poble. Els més joves com Agustín Monrabal, Nico Castanyer i Iván Vilata animen en el vídeo als xiquets a provar amb algun amic i que en gaudisquen.
Aquest recorregut pels moments clau de la pilota a Vilamarxant ha pogut fer-se gràcies a la proposta inicial de la tècnica lingüística de l’Oficina de Promoció del Valencià, Maria Bodí, a la col·laboració del Club de Pilota Vilamarxant, i de les persones que han aportat material de tot tipus per a l’elaboració de l’exposició.
En l’acte d’inauguració es va fer un reconeixement a Óscar Sánchez i a ‘Peluco’, i al veterà feridor i un dels impulsors del club de Vilamarxant, José León Calatayud, per la seua tasca de difusió i promoció de la pilota a la localitat.
L’acte finalitzà amb una foto de família amb què es pretén demostrar la força que, ara per ara, encara té la pilota valenciana al poble; però també amb paraules i propostes perquè aquest esport es mantinga viu per sempre a Vilamarxant.