BANNER LLIRIA

El Pla Comarcal de Drogodependències es presenta a Vilamarxant

Es tracta d’una iniciativa centrada en la prevenció en diferents àmbits

Esta setmana s’ha presentat a Vilamarxant el Pla Comarcal de Drogodependències i altres Trastorns Addictius de la Mancomunitat Camp de Túria, una actuació que estarà en marxa fins al 2021, enfocada principalment en la prevenció, tant de consum com de comportaments addictius. Està impulsada pels 17 municipis de la comarca i coordinada i amb l’assessorament de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives Camp de Túria (UPCCA).

Així ho ha indicat el consistori local en un comunicat on ha detallat que la presentació va tindre lloc a l’Edifici Cultural “la Cisterna” i va estar a càrrec de la psicòloga de la UPCCA, Alicia Fabregat. Van assistir el regidor de Benestar Social i Polítiques d’Igualtat, Voro Golfe; representants del departament de Benestar Social de l’Ajuntament de Vilamarxant; membres de la comunitat educativa de tots els centres del municipi; i el cap de la Policia Local, J. M. Peña.

Les accions preventives van especialment dirigides a una població diana de xiquets, xiquetes i joves de 0 anys, de manera indirecta, i fins a 29 anys. Una franja d’edat que abasta 4.779 persones a Vilamarxant.

Alicia Fabregat destacava que “el programa se centra en la prevenció per minimitzar els factors de risc i ampliar els factors de protecció, comptant amb la implicació de la comunitat educativa, les famílies, les forces de seguretat i les institucions públiques”.

Segons comentava la psicòloga, “el pla pretén recollir la resposta institucional i social a les necessitats que presenta la comarca. Unes necessitats que s’extrauen i s’extrauran d’estudis previs, de l’experiència i d’una enquesta que s’ha passat als centres d’educació Secundària per conéixer l’edat a la qual comencen a consumir els adolescents i la quantitat i freqüència del consum”.

Àmbits d’intervenció i tendències actuals

Els àmbits d’intervenció del pla són l’escolar, el familiar, el comunitari i el laboral. Cadascun d’ells té uns objectius associats. Així, en l’àmbit escolar es treballarà per disminuir la incidència en el consum de drogues, retardar l’edat d’inici en l’ús de les mateixes, detectar de forma precoç els casos, promoure hàbits de vida saludables i un ús adequat de les noves tecnologies; així com formació per als tutors i personal docent.

Des del punt de vista familiar, es treballarà per aconseguir la implicació de les mares i els pares perquè tinguen coneixements i actuen com a agents preventius. Quant a l’àmbit comunitari, la intenció és fomentar les bones pràctiques i actituds responsables. I per últim, des del punt de vista laboral, es treballarà per millorar la salut laboral mitjançant la prevenció dels riscos que pot suposar el consum de substàncies estupefaents en el treball.

Alhora, l’actuació de les forces de seguretat és fonamental. Alicia Fabregat destacava que Vilamarxant és dels pocs municipis de la comarca que disposa d’una Ordenança que regula, per exemple, el consum de l’alcohol al carrer.

El pla també marca una sèrie de tendències sobre les quals cal actuar. La principal és que s’ha detectat un increment en el consum de cànnabis entre els adolescents, acompanyat d’una certa actitud de banalització sobre els efectes d’esta substància que, fins i tot, es creu erròniament que és menys nociva que el tabac. També es dóna una tendència al policonsum, acompanyada de la facilitat de l’accés dels adolescents a diferents substàncies i un increment de l’ús inadequat de les noves tecnologies.

Activitats preventives programades

Entre les actuacions previstes, hi ha una campanya de prevenció que es desenvoluparà per les xarxes socials i la pàgina web municipal que consta de 12 lemes per conscienciar sobre els efectes del consum. També està en marxa el Llibre Blanc, que es lliura a l’alumnat d’ESO perquè ells mateixa elaboren campanyes de prevenció. I continuaran duent-se a terme xarrades sobre tabac, alcohol i altres substàncies, i el premi de microrelats TECNOK per a estudiants de secundària.

A més, el pròxim 21 de febrer estarà al mercadet de la Replaça el Quiosc de Salut, un estand on les tècniques de la Mancomunitat ofereixen recomanacions sobre hàbits saludables i informació per previndre el consum de substàncies addictives.

Cal remarcar que qualsevol veí o veïna de Vilamarxant que necessite ajuda o que detecte que alguna persona del seu entorn pot ser víctima d’una addicció, pot posar-se en contacte amb la Mancomunitat Camp de Túria o acudir al Departament de Benestar Social de l’Ajuntament de Vilamarxant per rebre assistència d’esta Unitat de Prevenció de Conductes Addictives que té atenció des de la demanda durant tot l’any.

Per fer un seguiment del compliment del pla al municipi i treballar pel desenvolupament dels objectius basats en les necessitats locals, es crearà una comissió interdisciplinar municipal, formada per representats implicats en totes les àrees d’actuació, que mantindrà reunions trimestrals.

El regidor de Benestar Social i Polítiques d’Igualtat, Voro Golfe, destacava “la implicació de totes i tots els representants en la reunió per dur endavant estes iniciatives, algunes de les quals ja estan implementant-se, dins de les possibilitats de cada àmbit. Amb tot, esperem aprofundir en la conscienciació social sobre el problema i els efectes nocius de les addiccions amb l’ajuda d’este pla de prevenció de la Mancomunitat Camp de Túria”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà