Xavier Jorge, alcalde de Vilamarxant i candidat de Ciudadanos
Encara no ha presentat públicament la seua candidatura, hi haurà noves incorporacions a la llista electoral?
En l’equip continuem els mateixos regidors. Però si que hi haurà novetats, que revelarem quan corresponga.
Després de dos anys en l’alcaldia, amb quines expectatives va a les urnes?
Són molt bones, crec que la gent valorarà el nostre treball aquesta legislatura. Hem treballat molt per Vilamarxant, centrats únicament en el nostre poble. Estem oberts a pactes i a parlar amb els diferents partits per a veure qui reforça més el nostre programa i la nostra idea de Vilamarxant.
En 2019 Ciudadanos va ser la clau de govern va pactar amb el PP, què és el que prioritzarà a l’hora d’arribar a un acord entre les diferents opcions després del 28M?
Prioritzarem el programa. Veurem que és el que es planteja damunt de la taula. La nostra idea és un govern assenyat, d’inversió, de progrés. La intenció és millorar la vida de la gent gran, dels joves, fomentar la cultura. Un programa molt local, molt concret, venim del món de l’empresa i la nostra manera de treballar és molt empresarial.
Per què ha decidit renovar candidatura per Ciudadanos i presentar-te de nou sota unes sigles que han patit el desgast d’una important crisi interna?
No m’agrada la gent que canvia de partit perquè sí. Als pobles es vota al candidat i al treball que està fet. La gent sap com vam governar. Entenc que al final no ens restarà estar en Ciudadanos i no té sentit canviar-se de partit i que ens puguen cridar ‘chaqueteros’. Ciudadanos representa un partit de centre, que té zero casos de corrupció, una altra cosa és que haja tingut errors com tots.
De què està més satisfet del que ha fet?
Del que em sent més orgullós és de les coses de patrimoni històric. Teníem un castell que estava caient-se i ara està pujant. Hem comprat parcel·les i alçat un tros de muralla, i un Pont de Ferro que era un perill i hui està rehabilitat amb un carril de ciclovianants i la gent pot anar a passejar o a veure com s’ha posat en valor aqueixa joia de l’època industrial de Vilamarxant. També s’ha avançat en el tema de sostenibilitat amb carrils bici que connectaran amb els pobles veïns: Benaguasil, Riba-roja i Xest. El polígon industrial ha tingut un canvi brutal quant a imatge, gestió, relació amb les empreses, emprenedoria.
Després de l’últim gran incendi a Viver, en quina situació està el parc natural del Túria de cara a aquestes Pasqües i al pròxim estiu?
Hem posat una brigada forestal nova que està netejant les interfícies de les urbanitzacions, en el riu posant lones per a eliminar la canya i en la *Rodana una brigada perquè es puga anar netejant i avançant. Qui gestiona el parc és la conselleria, però inversió fa bastant poca. Al final els ajuntaments acabem fent el que podem amb el nostre pressupost. Però mai és suficient perquè tenim tant de parc que per molt que fem sempre queda alguna cosa.
Que li agradaria fer la pròxima legislatura si té l’opció de governant?
Fer una Ciutat Esportiva. Hem començat el disseny d’aquesta futura instal·lació que cobrirà les necessitats de les associacions i dels clubs esportius i permetrà a la gent gaudir de l’esport. El poliesportiu estarà integrat a la Ciutat Esportiva que alliberarà l’antic pavelló. La idea és convertir-ho en un auditori. Continuarem impulsant la innovació i l’emprenedoria, ampliant el polígon industrial per a atraure a més empreses que generen ocupació i continuar treballant les zones més desfavorides, els barris allunyats del centre i les urbanitzacions que durant molts anys han estat abandonades a la seua sort.
Com va el rescat de les urbanitzacions?
No recorde cap camí asfaltat a les urbanitzacions amb pressupost municipal. Ara estem executant una inversió d’un milió d’euros en asfaltat que acabarà en un mes. Hem posat contenidors, bústies, senyalitzat les entrades. No hi havia res. Hi havia gent que no eixia quan plovia.
Quant a la gestió econòmica, com estan les arques municipals?
Ha augmentat el romanent de tresoreria, és a dir que l’Ajuntament té més diners que l’anterior legislatura en 2018. Hem deixat el deute a zero. La gent té millors serveis, s’ha fet molta inversió, hi ha més diners en els comptes municipals i hem baixat imposats com l’IBI i la plusvàlua en cas d’herència.
En quin punt es troba la reivindicació històrica de desviar el trànsit pesat del nucli urbà?
La CV-50 hem aconseguit que en els pressupostos de 2023 ja estiga la seua execució que té un cost de 13 milions d’euros. S’està fent el projecte constructiu. El compromís de la Generalitat és en 2015 tindre la ronda construïda. La ronda de la CV-370, la carretera de *Riba-roja s’està fent el projecte i la idea és que enllaç amb l’altra i s’elimine el trànsit pesat del nucli urbà.
Vilamarxant ha sumat arran de la pandèmia més de nous 1.000 veïns. Quines conseqüències té passar dels 10.000?
Les despeses són majors, però també s’incrementen els ingressos i l’aportació nacional als ajuntaments és superior. La pròxima legislatura serem 17 regidors, quatre més.